czwartek, 10 stycznia 2013

Karnawałowa przekąska - krakersy z łososiem

Prosta do przygotowania i przede wszystkim pyszna przekąska z kilku składników. Idealna na imprezę domową, do kieliszka wina  i miłej pogawędki. Moim gościom zawsze smakuje:)



Składniki:
  • 1 opakowanie krakersów, np. Lajkonik
  • 125 g serka mascarpone
  • pół świeżego ogórka
  • szczypiorek
  • koperek
  • 100 g łososia wędzonego
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:

Ogórka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w drobną kosteczkę. Następnie pokrój szczypiorek i wraz z ogórkiem wymieszaj z serkiem mascarpone. 

Całość dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 

Łososia pokrój w paseczki. Małą łyżeczką nabierz pastę z mascarpone i owiń ją paskiem łososia. Rulonik ułóż na krakersie. Porcje nie powinny być zbyt duże. Mają być na jeden kęs:) Każdą kanapeczkę ozdób listkiem koperku. 


1 komentarz:

  1. Oooo, to już znam z kuchni Ilony :-) Mniam! Robiłam i zawsze znikało błyskawicznie. Szybsza w przygotowaniu wersja, ale za to mniej efektowna, to posmarowanie krakersa serkiem, na to kawałek łososia i koperek. I krakersa kroiłam na pół.
    Zdecydowanie polecam!!!

    OdpowiedzUsuń