piątek, 28 grudnia 2012

Sałatka śledziowa z selerem naciowym

Trochę inna odsłona sałatki śledziowej to czasem miła odmiana dla podniebienia. U nas sprawdziła się w święta więc polecam również umieszczenie jej w sylwestrowym menu :)


Składniki:

  • ok. 250 g filetów śledziowych a'la Matjas
  • 6 łodyg selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 4 łyżki namoczonych rodzynek
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Filety śledziowe wyjmij z zalewy, osusz i pokrój na ok. 1,5 cm kawałki. Łodygi selera naciowego posiekaj drobno, razem z listkami. Obierz jabłko, a następnie zetrzyj na tarce (grube oczka) i skrop sokiem z cytryny. 

Wszystko wymieszaj w misce. Następnie dodaj pestki dyni, posiekany szczypiorek i rodzynki. Dopraw solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

Na koniec przygotuj sos. Oliwę dokładnie wymieszaj z octem oraz miodem. Polej nim sałatkę i wszystko wymieszaj. 

Najlepiej smakuje po kilku godzinach od przygotowania, gdy wszystkie smaki dokładnie się połączą.
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz