sobota, 12 stycznia 2013

Makowe muffinki z wiśniami i białą polewą

Dzisiaj proponuję pyszne muffinki makowe, w których zakochałam się od pierwszego spróbowania.Wiśnie i chrupiące orzechy idealnie komponują się z masą makową. Całości dopełnia przepyszna polewa z białej czekolady i Malibu. Gwarantuję, że gdy spróbujecie to nie poprzestaniecie na jednej sztuce :)




Składniki:
Ciasto:
  • 400 g gotowej masy makowej (może być z bakaliami)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 białka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wiśni
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
Polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki Malibu 
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo przygotuj papilotki. Z przepisu wychodzi 12 muffinek.

Przygotowanie:

Wiśnie pozbądź pestek i odsącz z soku. Jeśli użyjesz mrożonych, to odpowiednio wcześniej wyjmij je z zamrażalnika i następnie odsącz. 

Masę makową przełóż do miski. Następnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodaj mąkę przesianą przez sitko i wymieszaj. 

Białka ubij na gęstą pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj wiśnie oraz pokruszone orzechy. Całość wymieszaj.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (grzałka góra/dół). Masę włóż do papilotek i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30-40 minut. 

Jeśli będziesz sprawdzać stan babeczek patyczkiem to mogą wydawać się trochę wilgotne w środku, ale to normalne. Po upływie podanego czasu na pewno będą gotowe. 
Po wyjęciu babeczek z piekarnika zabierz się za przygotowane polewy.

Do rondelka włóż kostki białej czekolady, dolej Malibu i dodaj masło. Podgrzewaj przez chwilę ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się roztopią i stworzą jednolitą masę. Polej nią babeczki gdy będą jeszcze ciepłe. Dodatkowo możesz muffinki ozdobić słodkimi posypkami. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz