poniedziałek, 14 stycznia 2013

Tarta z gruszkami

Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty więc nie będę trzymać dla siebie przepisów na moje ulubione. Ta, którą prezentuję dzisiaj - z gruszkami i pyszną masą, choć ma sporą dawkę kalorii to, jest warta grzechu. Oj tak!




Składniki:
Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 3 średnie gruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g cukru brązowego
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • 125 ml gęstej śmietany 
  • garść płatków migdałów
Przygotowanie:
Mąkę połącz z cukrem i solą. Następnie dodaj masło i żółtka. Całość wymieszaj, a następnie ugnieć na jednolitą kulę. Ciasto włóż na ok. 30 minut do lodówki.

Po wyjęciu ciasta z lodówki, blat posyp jeszcze odrobiną mąki, powtórnie wygnieć ciasto i rozwałkuj je. Przenieś na wyłożoną pergaminem blachę. Ciasto podziurkuj widelcem i wstaw jeszcze na 15 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni (grzałka góra/dół).

Gruszki pokrój w plastry i skrop sokiem z cytryny. Ułóż na schłodzonym cieście i wstaw do piekarnika na 30 minut.

W tym czasie zabierz się za przygotowanie masy. Jajka ucieraj z cukrem, następnie dodaj cukier waniliowy, a na końcu śmietanę. Dokładnie wymieszaj.

Gdy ciasto się upiecze wyjmij je z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Nie wyłączaj piekarnika, tylko zmniejsz temperaturę do 180 stopni.

Gdy ciasto ostygnie zalej je masą, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30 minut aż masa się zetnie. Uwaga - w połowie pieczenia wyłącz górną grzałkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz