środa, 19 grudnia 2012

Łosoś w papilotach ze szpinakiem

Propozycja na pyszny i zdrowy obiad dla wszystkich miłośników łososia oraz tych, którzy chcą się z nim zaprzyjaźnić. W przepisie znajdziecie składniki na porcje dla dwóch osób.


Składniki:
  • ok. 300 g świeżego łososia (2 filety lub dzwonka)
  • 1 cytryna
  • 100 g pora
  • kilka listów mięty
  • kilka listków pietruszki
  • 440 g świeżego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 300 g ziemniaków
  • oliwa z oliwek
Dodatkowo przygotuj folię aluminiową.

Przygotowanie:
Pora pokrój na cienkie plasterki. Rozgrzej oliwę, na patelni lub w rondlu z grubym dnem z pokrywą, i smaż pora przez kilka minut na średnim ogniu, aż zmięknie, ale nie zarumieni się. Dopraw solą oraz pieprzem.

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (termoobieg). Z folii wytnij dwa kwadraty o bokach ok. 30 cm. Na folii ułóż plasterki cytryny, a na nich po kawałku łososia. Przykryj go podsmażonym porem, posyp ziołami, a na wierzch polej łyżką jogurtu. 

Zawiń folię na rybie i szczelnie złącz brzegi. Nie owijaj łososia zbyt ciasno, pozostaw wolną przestrzeń wokół niego. Dzięki zebranej tam parze, ryba nie wyschnie. Papiloty ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 14 minut. 

W tym czasie przygotuj szpinak. Na patelnię dodaj świeże liście szpinaku (jeśli jest mrożony to rozmrażaj go na patelni kilka minut), po chwili dodaj: jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, odrobinę soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu. Na koniec skrop cytryną.

Gdy ryba będzie gotowa ułóż ją na talerzu w folii - niech każdy konsument rozprawi się z nią sam :)

Podawaj z ciepłym szpinakiem i ziemniaczkami pieczonymi lub gotowanymi w łupinie. Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz