niedziela, 23 grudnia 2012

Ciasto bałwan

Przed świętami w sklepach można znaleźć mnóstwo foremek w kształcie, mikołajów, gwiazd, choinek czy bałwanów. Ja skusiłam się na tą ostatnią opcję. Proponuję przygotować w niej proste ciasto z dodatkami. Wykonane według tego przepisu na pewno wyjdzie z formy i będzie miało założony kształt. 


Składniki:
  • 450 g mąki
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 1 łyżka suchego maku
  • 1 łyżka żurawiny
  • kilka orzechów włoskich
Dodatkowo można przygotować słodkie dekoracje i ozdobić swój wypiek by jeszcze bardziej cieszył oczy :)

Przygotowanie:

Do miski wsyp suche składniki, a następnie dodaj do nich jajka, mleko i oliwę oraz dodatki (orzechy włoskie powinny być pokruszone). Całość wymieszaj. Formę wysmaruj oliwą, a następnie wlej do niej ciasto.

Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni, grzałka góra/dół) na ok. 40 minut. 

Ciasto wyjmij z formy, gdy lekko przestygnie i ułóż do góry dnem. Następnie możesz je ozdobić według własnej inwencji lub dać pole do popisu bliskim :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz