środa, 28 listopada 2012

Pierogi z kurczakiem, suszonymi pomidorami i fetą

Każdy ma chyba swoje ulubione pierogi, ale czasem warto spróbować czegoś innego niż: ruskie, z kapustą czy z mięsem. Proponuję skusić się na tradycyjne ciasto w połączeniu z nietypowym nadzieniem z trzech składników: suszonych pomidorów, fety i mięsa kurczaka. Oto mój pomysł na pierogi.



Składniki:
Farsz:
  • ok. 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka (ja wykorzystuję mięso z rosołu)
  • słoiczek suszonych pomidorów (ze słoiczka o wadze 280 g daję połowę pomidorów)
  • 150 g sera typu feta
  • 2 łyżeczki oliwy ze słoiczka pomidorów
Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli

Dodatkowo przygotuj małe opakowanie jogurtu naturalnego.

Przygotowanie:
Farsz:
Mięso z rosołu obierz z kości. Pokrój suszone pomidory w drobne paseczki. Fetę rozgnieć widelcem w miseczce, następnie dolej 2 łyżeczki oliwy z pomidorów, dodaj mięso i pomidory. Wszystko wymieszaj.

Ciasto:
Składniki ciasta wymieszaj w misce, a gdy się połączą wyrabiaj rękami. Gotowe ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę lub blat i wałkuj. 

Z rozwałkowanego ciasta wytnij krążki np. kubkiem, nadziej je przygotowanym farszem, zlep brzegi i pokarbuj je palcami lub widelcem. Tak przygotowane pierogi rozłóż na ściereczce. 

Gdy zrobisz wszystkie - wrzuć je do wrzącej wody z odrobiną soli i oliwy. Od chwili wypłynięcia na powierzchnię, gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj z jogurtem naturalnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz