sobota, 10 listopada 2012

Odwrócone ciasto z ananasem

To ciasto może zrobić naprawdę każdy. Ma zaledwie kilka składników, jest proste w przygotowaniu, świetnie smakuje i ciekawie wygląda. Ja natknęłam się na nie w programie kulinarnym, w którym gotują niesamowicie zdolne dzieciaki:) Postanowiłam spróbować stworzyć własną wersję odwróconego ciasta z ananasem. Oto jest. Zachęcam do posmakowania :)


Składniki:
  • 7 plasterków ananasa z puszki
  • 125 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 125 g masła
  • 125 g brązowego cukru

Przygotowanie:

Odsącz plastry ananasa. Na patelni rozpuść 25 g masła i taką samą ilość brązowego cukru. Na patelni połóż plastry ananasa i smaż kilka minut, z obu stron, aż się zarumienią. 

Pozostałą część masła utrzyj z cukrem, dodaj jajko, jogurt oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Energicznie wymieszaj ciasto.

Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Z papieru do pieczenia wytnij koło i połóż je na spodzie formy. Na tak przygotowaną formę wyłóż plastry ananasa i polej je pozostałym na patelni masłem. Na plastry ananasa wylej ciasto i rozprowadź je równomiernie.

Piecz ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałki góra/dół). Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, ciasto wyjmij z formy i odwróć do góry dnem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz