niedziela, 4 listopada 2012

Dynia w occie

Sezon dyniowy trwa w najlepsze. Wydrążone dynie, pozostałe po Halloween, obserwują jak w wielu domach piecze się tarty z cząstkami dyni, praży ich pestki czy gotuje zupy kremy. Tymczasem my przygotujemy zapasy na cały rok - dynię w occie. Idealną do obiadu czy kanapek. Niezależnie od pory roku.


Składniki:

  • dynia (ze średniej wielkości dyni wychodzi ok. 6 słoików)
  • 1 l wody (albo 3 szklanki wody)
  • 100 ml octu 10 % (albo szklanka octu)
  • 250 g cukru
  • 20 g soli
  • kilka goździków
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Dynię pokrój na kawałki. Pozbądź się pestek (lub je upraż!), a następnie obierz dynię i pokrój w kostkę dowolnej wielkości.

Tak przygotowaną dynię ułóż w słoikach, tak by zajmowały ok. 3/4 objętości.

Następnie przygotuj zalewę: połącz wodę z octem, cukrem, solą, goździkami i cynamonem. Całość wymieszaj i zagotuj.

Dynię zalej gorącą zalewą, tak by w każdym słoiku znalazł się przynajmniej jeden goździk. Mocno zakręć słoiki i ustaw do góry dnem. Gdy wystygną odstaw w ciemne i suche miejsce. Smakiem tak przygotowanej dyni możesz cieszyć się przez cały rok. Do następnego sezonu dyniowego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz