wtorek, 4 września 2012

Zupa krem z warzyw, z porem w roli głównej

Tym razem propozycja na łatwą w przygotowaniu i bardzo dobrą zupę krem. Bez mięska więc dla wyznawców wege :)


Składniki:

  • 3 duże pory
  • 1 cebula
  • 4 młode ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • połówka selera
  • 1 l wody
  • sól
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ziarna pieprzu
  • 100 ml białego wina
  • 50 g masła
Dodatki:
  • jogurt naturalny lub śmietana
  • grzanki lub groszek ptysiowy
  • parmezan
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania bulionu. Do garnka nalej wodę. Wrzuć do niej oczyszczone i pokrojone w mniejsze kawałki: marchew, seler, pietruszkę. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i szczyptę soli. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. godzinę.
Pory opłucz i oczyść z zewnętrznych liści. Pokrój na plasterki. W kostkę pokrój także ziemniaki i cebulę. W dużym garnku roztop masło, a następnie dodaj do niego pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewaj przez ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Na chwilę przed wyłączeniem dodaj wino i wymieszaj. Zwiększ temperaturę i dodaj bulion.


Zagotuj, a następnie zmniejsz temperaturę i pod przykryciem gotuj jeszcze ok. 15 minut. Na koniec, jeśli to konieczne, dodaj soli do smaku. Gdy zupa ostygnie zblenduj ją na gładki krem. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja wybieram wersję z jogurtem, parmezanem i groszkiem ptysiowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz