poniedziałek, 17 września 2012

Szarlotka

Ciasto idealne na zwieńczenie wspaniałego dnia z bliską osobą? Oczywiście szarlotka :) Jest łatwa w przygotowaniu i nie trzeba czekać aż ostygnie żeby ją zjeść. Bo jak wiadomo najlepiej smakuje na ciepło, z dodatkiem lodów.




Składniki:
  • 450 g mąki
  • 300 g margaryny do pieczenia (dodatkowo ok. 50 g do wysmarowania blachy i podpieczenia jabłek)
  • 150 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • ok. 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 150 g cukru brązowego
  • 80 g rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżki bułki tartej (jedna do przygotowania blachy, druga na ciasto)
  • ulubione lody (najczęściej podaje się z waniliowymi, ale ja spróbowałam z sorbetem gruszkowym i smakowało fantastycznie)
Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i solą. Dodaj posiekane masło oraz żółtka (białka odstaw na bok) i zagnieć ciasto. Uformuj dwie kule - jedną większą, drugą mniejszą, owiń je folią i wstaw do lodówki. 

Blachę, o średnicy ok. 28 cm, wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.

Po 30 minutach wyjmij większą kulę. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim blachę. Jeśli ciasto się rwie podczas przekładania to posklejaj je na blaszce, tak by pokryta była nim po same brzegi. Podziurkuj ciasto widelcem, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut (200 stopni, grzałki góra/dół).


Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę, półksiężyce lub utrzyj na tarce - wedle uznania. Na patelni roztop masło i podsmaż jabłka z cukrem. Mieszaj dokładnie, a następnie dodaj cynamon, goździki i rodzynki. Gdy jabłka zmiękną zdejmij z palnika i odstaw na bok. 

Po 15 minutach pieczenia, ciasto wyjmij z piekarnika i posyp bułką tartą. Rozłóż na nim masę jabłkową. 

Następnie wyjmij mniejszą kulę ciasta z lodówki. Rozwałkuj i potnij na paski szerokości ok. 2 cm. Ułóż je w kratkę na jabłkach. Paski posmaruj białkiem i wstaw do piekarnika na ok. 35 minut (180 stopni, grzałka góra/dół).

Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 15 minut. Szarlotkę podawaj na ciepło, z gałką lodów.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz