wtorek, 5 czerwca 2012

Tarta z truskawkami

Wariacji na temat truskawek można mieć wiele. Moja pierwsza w tym sezonie to pyszna tarta na kruchym spodzie i kremie z mascarpone.


Składniki:
Kruche ciasto:
  • 200 g mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g margaryny do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 200 g jogurtu greckiego
Ponadto przygotuj 0,5 kg truskawek i dżem lub konfiturę truskawkową oraz formę do tarty o średnicy 28 cm i papier do pieczenia.

Przygotowanie:


Przesiej mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodaj kawałki schłodzonej margaryny. Posiekaj ją  na stolnicy razem z mieszanką suchych składników. Na koniec dodaj jajko i zagnieć ciasto na jednolitą kulę. Owiń ją przeźroczystą folią i włóż do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie przygotuj piekarnik i formę. Piekarnik ustaw na 180 stopni (grzałki - góra/dół). Formę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. 

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na posypanej mąką stolnicy. Przełóż ciasto na formę wykładając nim dno i boki. Spód tarty dokładnie podziurkuj widelcem i wstaw jeszcze na kwadrans do lodówki. Przed włożeniem ciasta do piekarnika połóż na nim papier do pieczenia (możesz dla pewności je także obciążyć, np. fasolą). Piecz ciasto przez 15 minut, następnie zdejmij papier i ewentualne obciążenie i piecz jeszcze ok. 10 minut, aż się zarumieni. 
Ciasto studzi się w formie, a ty zabierasz się za robienie kremu. Wymieszaj ser mascarpone z cukrem i brązowym i waniliowy, a następnie dodaj jogurt. Gdy tarta ostygnie, wysmaruj ją delikatnie dżemem lub konfiturą. Następnie wyłóż przygotowany krem. Pokrojone w ćwiartki truskawki ułóż na kremie i włóż ciasto do lodówki. Całość można posypać uprażonymi płatkami migdałów. Wówczas do ciasta dodaj kilka kropli aromatu migdałowego :)

1 komentarz:

  1. Wygląda przepysznie i na pewno tak też smakuje.
    Poza tym łatwa do zrobienia. Spróbuję ale z brzoskwinką albo nektarynką.

    OdpowiedzUsuń