środa, 13 marca 2013

Tarta karmelowo-orzechowa

Nie ma nic lepszego niż słodkie umilenie zimowego wieczoru. Kruche ciasto, ciągnący się karmel i chrupiące orzechy - ten zestaw zadowoli każdego. Do małej kawki jest idealny.


Składniki:
Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g margaryny do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • kilka kropli aromatu rumowego
Nadzienie:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (lub gotowej masy karmelowej)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • szklanka orzeszków solonych
  • szklanka orzechów włoskich
  • pół szklanki migdałów
  • łyżka masła

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta koniecznie zacznij od zrobienia masy karmelowej. Wstaw puszkę mleka skondensowanego do garnka z wodą, tak by była w całości nią pokryta (nie rób dziurek w wieczku!). Gotuj przez ok. 2 godziny na małym ogniu. 

W tym czasie zabierz się za przygotowanie ciasta - ale nie martw się - nie zajmie to dwóch godzin :)

Przesiej mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodaj kawałki margaryny. Posiekaj ją na stolnicy razem z mieszanką suchych składników. Na koniec dodaj jajko i aromat. Zagnieć ciasto na jednolitą kulę. Owiń ją przeźroczystą folią i włóż do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie przygotuj piekarnik i formę. Piekarnik ustaw na 180 stopni (grzałki - góra/dół).

Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na posypanej mąką stolnicy. Formę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto na formę wykładając nim dno i boki. Spód tarty dokładnie podziurkuj widelcem i wstaw jeszcze na kwadrans do lodówki. Przed włożeniem ciasta do piekarnika możesz dla pewności je także obciążyć, np. fasolą.

Piecz ciasto przez 15 minut, następnie zdejmij  ewentualne obciążenie i piecz jeszcze ok. 5 minut, aż się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystudzenia.

Tabliczkę czekolady roztop w kąpieli wodnej wraz z łyżką masła. Orzechy i migdały rozkrusz np. w moździerzu. Czekoladą wysmaruj spód ciasta, następnie wysyp na nią orzechową mieszankę. 

Puszkę mleka skondensowanego odstaw do wystygnięcia. Po kilkunastu minutach otwórz puszkę i jej zawartość wylej na ciasto.

Piecz ciasto przez kolejne 15 minut w tej samej temperaturze. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystudzenia. Ciasto przechowuj w lodówce. 

'

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz