środa, 13 lutego 2013

Ciasteczka owsiane

Genialne, przepyszne, chrupiące, zdrowe i... zawsze wychodzą :) Zapraszam na ciasteczka owsiane!




Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
  • pół tabliczki grubo pokruszonej gorzkiej czekolady
  • pół szklanki grubo poszatkowanych orzechów włoskich/żurawiny/rodzynek (co tylko lubisz!)
Przygotowanie:

W misce wymieszaj razem suche składniki: mąkę, płatki owsiane, sodę, cukier oraz rozkruszone orzechy (lub inne bakalie). Następnie roztop masło i dodaj do mieszanki suchych składników. Wbij jajko, dodaj aromat i całość starannie wymieszaj. Na końcu, do ciasta, dodaj czekoladę i jeszcze raz krótko wymieszaj.

Z tak przygotowanego ciasta w dłoniach uformuj niewielkie kulki. Z tej ilości ciasta powinno ich wyjść ok. 18. Ciasto może być trochę kruche więc mocno ściskaj kulki, podczas formowania, a następnie je rozpłaszcz i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (termoobieg) i piecz przez ok. 15-20 minut. 

Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekaj, aż ciasteczka przestygną na blaszce. Możesz je trzymać w zamkniętym pojemniku, będą świeże i chrupiące przez kilka dni - ale raczej tak długo nie pozostaną nienaruszone :)

Specjalna propozycja dla łakomczuchów----> jeśli chcesz trochę zaszaleć, to roztop czekoladę z odrobiną masła i mleka, i ciepłe ciastka posmarują nią od spodu.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz