Prosta do przygotowania i przede wszystkim pyszna przekąska z kilku składników. Idealna na imprezę domową, do kieliszka wina i miłej pogawędki. Moim gościom zawsze smakuje:)
Składniki:
- 1 opakowanie krakersów, np. Lajkonik
- 125 g serka mascarpone
- pół świeżego ogórka
- szczypiorek
- koperek
- 100 g łososia wędzonego
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
Ogórka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w drobną kosteczkę. Następnie pokrój szczypiorek i wraz z ogórkiem wymieszaj z serkiem mascarpone.
Całość dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Łososia pokrój w paseczki. Małą łyżeczką nabierz pastę z mascarpone i owiń ją paskiem łososia. Rulonik ułóż na krakersie. Porcje nie powinny być zbyt duże. Mają być na jeden kęs:) Każdą kanapeczkę ozdób listkiem koperku.
Oooo, to już znam z kuchni Ilony :-) Mniam! Robiłam i zawsze znikało błyskawicznie. Szybsza w przygotowaniu wersja, ale za to mniej efektowna, to posmarowanie krakersa serkiem, na to kawałek łososia i koperek. I krakersa kroiłam na pół.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam!!!