Dzisiaj proponuję pyszne muffinki makowe, w których zakochałam się od pierwszego spróbowania.Wiśnie i chrupiące orzechy idealnie komponują się z masą makową. Całości dopełnia przepyszna polewa z białej czekolady i Malibu. Gwarantuję, że gdy spróbujecie to nie poprzestaniecie na jednej sztuce :)
Składniki:
Ciasto:
- 400 g gotowej masy makowej (może być z bakaliami)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 białka
- 100 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki wiśni
- 1/4 szklanki orzechów włoskich
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki Malibu
- 2 łyżki masła
Dodatkowo przygotuj papilotki. Z przepisu wychodzi 12 muffinek.
Przygotowanie:
Wiśnie pozbądź pestek i odsącz z soku. Jeśli użyjesz mrożonych, to odpowiednio wcześniej wyjmij je z zamrażalnika i następnie odsącz.
Masę makową przełóż do miski. Następnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodaj mąkę przesianą przez sitko i wymieszaj.
Białka ubij na gęstą pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj wiśnie oraz pokruszone orzechy. Całość wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (grzałka góra/dół). Masę włóż do papilotek i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30-40 minut.
Jeśli będziesz sprawdzać stan babeczek patyczkiem to mogą wydawać się trochę wilgotne w środku, ale to normalne. Po upływie podanego czasu na pewno będą gotowe.
Do rondelka włóż kostki białej czekolady, dolej Malibu i dodaj masło. Podgrzewaj przez chwilę ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się roztopią i stworzą jednolitą masę. Polej nią babeczki gdy będą jeszcze ciepłe. Dodatkowo możesz muffinki ozdobić słodkimi posypkami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz