Każdy ma chyba swoje ulubione pierogi, ale czasem warto spróbować czegoś innego niż: ruskie, z kapustą czy z mięsem. Proponuję skusić się na tradycyjne ciasto w połączeniu z nietypowym nadzieniem z trzech składników: suszonych pomidorów, fety i mięsa kurczaka. Oto mój pomysł na pierogi.
Składniki:
Farsz:
- ok. 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka (ja wykorzystuję mięso z rosołu)
- słoiczek suszonych pomidorów (ze słoiczka o wadze 280 g daję połowę pomidorów)
- 150 g sera typu feta
- 2 łyżeczki oliwy ze słoiczka pomidorów
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
Dodatkowo przygotuj małe opakowanie jogurtu naturalnego.
Przygotowanie:
Farsz:
Mięso z rosołu obierz z kości. Pokrój suszone pomidory w drobne paseczki. Fetę rozgnieć widelcem w miseczce, następnie dolej 2 łyżeczki oliwy z pomidorów, dodaj mięso i pomidory. Wszystko wymieszaj.
Ciasto:
Składniki ciasta wymieszaj w misce, a gdy się połączą wyrabiaj rękami. Gotowe ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę lub blat i wałkuj.
Z rozwałkowanego ciasta wytnij krążki np. kubkiem, nadziej je przygotowanym farszem, zlep brzegi i pokarbuj je palcami lub widelcem. Tak przygotowane pierogi rozłóż na ściereczce.
Gdy zrobisz wszystkie - wrzuć je do wrzącej wody z odrobiną soli i oliwy. Od chwili wypłynięcia na powierzchnię, gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj z jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz