To ciasto może zrobić naprawdę każdy. Ma zaledwie kilka składników, jest proste w przygotowaniu, świetnie smakuje i ciekawie wygląda. Ja natknęłam się na nie w programie kulinarnym, w którym gotują niesamowicie zdolne dzieciaki:) Postanowiłam spróbować stworzyć własną wersję odwróconego ciasta z ananasem. Oto jest. Zachęcam do posmakowania :)
Składniki:
- 7 plasterków ananasa z puszki
- 125 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 125 g masła
- 125 g brązowego cukru
Przygotowanie:
Odsącz plastry ananasa. Na patelni rozpuść
25 g masła i taką samą ilość brązowego cukru. Na patelni połóż plastry ananasa
i smaż kilka minut, z obu stron, aż się zarumienią.
Pozostałą część masła utrzyj z cukrem,
dodaj jajko, jogurt oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Energicznie
wymieszaj ciasto.
Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Z
papieru do pieczenia wytnij koło i połóż je na spodzie formy. Na tak
przygotowaną formę wyłóż plastry ananasa i polej je pozostałym na patelni
masłem. Na plastry ananasa wylej ciasto i rozprowadź je równomiernie.
Piecz ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałki
góra/dół). Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, ciasto wyjmij z formy i odwróć
do góry dnem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz