Tym razem propozycja na łatwą w przygotowaniu i bardzo dobrą zupę krem. Bez mięska więc dla wyznawców wege :)
- 3 duże pory
- 1 cebula
- 4 młode ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- połówka selera
- 1 l wody
- sól
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ziarna pieprzu
- 100 ml białego wina
- 50 g masła
Dodatki:
- jogurt naturalny lub śmietana
- grzanki lub groszek ptysiowy
- parmezan
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania bulionu. Do garnka nalej wodę. Wrzuć do niej oczyszczone i pokrojone w mniejsze kawałki: marchew, seler, pietruszkę. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i szczyptę soli. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. godzinę.
Pory opłucz i oczyść z zewnętrznych liści. Pokrój na plasterki. W kostkę pokrój także ziemniaki i cebulę. W dużym garnku roztop masło, a następnie dodaj do niego pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewaj przez ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Na chwilę przed wyłączeniem dodaj wino i wymieszaj. Zwiększ temperaturę i dodaj bulion.
Zagotuj, a następnie zmniejsz temperaturę i pod przykryciem gotuj jeszcze ok. 15 minut. Na koniec, jeśli to konieczne, dodaj soli do smaku. Gdy zupa ostygnie zblenduj ją na gładki krem. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja wybieram wersję z jogurtem, parmezanem i groszkiem ptysiowym.
Pory opłucz i oczyść z zewnętrznych liści. Pokrój na plasterki. W kostkę pokrój także ziemniaki i cebulę. W dużym garnku roztop masło, a następnie dodaj do niego pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewaj przez ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Na chwilę przed wyłączeniem dodaj wino i wymieszaj. Zwiększ temperaturę i dodaj bulion.
Zagotuj, a następnie zmniejsz temperaturę i pod przykryciem gotuj jeszcze ok. 15 minut. Na koniec, jeśli to konieczne, dodaj soli do smaku. Gdy zupa ostygnie zblenduj ją na gładki krem. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja wybieram wersję z jogurtem, parmezanem i groszkiem ptysiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz