Spędzanie czasu na wyborze pizzy z menu restauracji zabiera zazwyczaj zbyt dużo czasu. Dlatego warto wypracować swój własny przepis na ciasto na pizzę, a później zaszaleć z ulubionymi składnikami. Ten przepis sprawdziliśmy już wiele razy. Poniżej w wersji z naszymi ulubionymi składnikami :)
Składniki:
Ciasto:
- 140 g wody
- 10 g drożdży
- 10 g soli
- 7 g curku
- 20 g oliwy z oliwek
- 300 g mąki
- szczypta oregano
Sos:
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżych ziół: bazylii, tymianku i oregano
- sól
- pieprz
- plasterek cytryny
Dodatki:
- 50 g szynki szwardzwaldzkiej
- pół cebuli
- 6 pomidorków koktajlowych
- kilka oliwek
- 1 kulka mozarelli
- 100 g tartej mozarelli
- 50 g sera bryndza
- 50 g sera wędzonego
- 50 g sera żółtego dowolnego typu
Przygotowanie:
W misce wymieszaj suche składniki ciasta: mąkę, oregano, cukier i sól. Dodaj pokruszone drożdże oraz wodę o temperaturze pokojowej i oliwę. Zagnieć ciasto, a następnie przykryj miskę i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
W tym czasie zajmij się przygotowaniem sosu. Do rondelka wlej puszkę pomidorów, wyciśnij ząbek czosnku, dodaj sól i pieprz, i na małym ogniu gotuj tak by sos powoli się redukował i gęstniał. Po kilku minutach dodaj świeże zioła i wciśnij plasterek cytryny. Gotuj jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je, a następnie rozłóż na wysmarowanej oliwą blasze. Na powierzchni ciasta rozsmaruj 3/4 sosu pomidorowego.
Następnie na sos wysyp tartą mozarellę i drugi rodzaj sera, który wybierzesz. Na tej warstwie sera ułóż: pokrojoną w paseczki szynkę szwardzwaldzką i posiekaną cebulę. Następnie rozsyp ser wędzony i bryndzę pokrojone w kostkę oraz plastry mozarelli. Na koniec rozłóż pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe i oliwki.
Pizzę wstaw do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury, u mnie 275 stopni. Piecz na drugim poziomie piekarnika przez ok. 10-15 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika pizzę można posypać świeżą rukolą. Podawaj z pozostałym sosem pomidorowym oraz oliwą z oliwek.
W tym czasie zajmij się przygotowaniem sosu. Do rondelka wlej puszkę pomidorów, wyciśnij ząbek czosnku, dodaj sól i pieprz, i na małym ogniu gotuj tak by sos powoli się redukował i gęstniał. Po kilku minutach dodaj świeże zioła i wciśnij plasterek cytryny. Gotuj jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je, a następnie rozłóż na wysmarowanej oliwą blasze. Na powierzchni ciasta rozsmaruj 3/4 sosu pomidorowego.
Następnie na sos wysyp tartą mozarellę i drugi rodzaj sera, który wybierzesz. Na tej warstwie sera ułóż: pokrojoną w paseczki szynkę szwardzwaldzką i posiekaną cebulę. Następnie rozsyp ser wędzony i bryndzę pokrojone w kostkę oraz plastry mozarelli. Na koniec rozłóż pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe i oliwki.
Pizzę wstaw do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury, u mnie 275 stopni. Piecz na drugim poziomie piekarnika przez ok. 10-15 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika pizzę można posypać świeżą rukolą. Podawaj z pozostałym sosem pomidorowym oraz oliwą z oliwek.
Pychota!!! Szybko się robi, ciasto wprost idealne - wypieczone wg wymagań Magdy Gessler - trójkątny kawałek jest cienki i sztywny, nie opada!!!
OdpowiedzUsuńNa bazie tego ciasta robiłam inne warianty pizzy, ale ten jest chyba najlepszy.Zdecydowanie polecam! Odkąd zrobiłyśmy tę pizkę z moją 13-letnią córą po raz pierwszy - gości w naszym menu raz w tygodniu. A Jula orzekła, że jest to pizza lepsza niż z pizzerii! A to jest już niezły koment z ust nastolatki :-)
Ooo tak! Rekomendacja nastolatki to jest to! Dzięki Aga i dzięki Julka :*
OdpowiedzUsuń