Eksperymentalna tarta czekoladowa wyszła i jest całkiem zacna! Co by nie była taka smutna, dla przełamania smaków, wzbogaciłam ją orzeszkami solonymi i truskawkami. Te, choć nie są jeszcze tak pyszne jak powinny, to w połączeniu z ciachem dają radę! Zachęcam do eksperymentu:)
Składniki:
Ciasto:
- 170 g mąki
- 30 g kakao
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 4 tabliczki czekolady (3 deserowa, 1 mleczna)
- 50 g masła
- 100 g jogurtu naturalnego
- garść orzeszków solonych
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g truskawek
Przygotowanie:
Połącz w misce: mąkę, kakao, cukier i sól. Następnie
dodaj kawałki schłodzonego masła. Posiekaj razem z
mieszanką suchych składników. Na koniec dodaj jajko i zagnieć ciasto na
jednolitą kulę. Owiń ją przeźroczystą folią i włóż do zamrażarki na ok. 30
minut. W tym czasie przygotuj piekarnik i formę.
Piekarnik ustaw na 200 stopni (grzałki - góra/dół). Formę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj
masłem i posyp bułką tartą.
Po wyjęciu ciasta z zamrażarki rozwałkuj je na posypanej mąką stolnicy. Wyłóż do formy i podziurkuj delikatnie widelcem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15/20 minut.
W tym czasie przygotuj masę czekoladową: masło, czekoladę oraz jogurt rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj jogurt i cukier puder. Całość wymieszaj.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika wysyp na nim orzeszki solone, zalej je masą czekoladową i wstaw do piekarnika na 10 minut (temperaturę zmniejsz do 180 stopni (grzałka dolna).
Gdy wyjmiesz ciasto odstaw je do ostudzenia. Truskawki przetnij na połówki i ułóż na wystudzonym cieście. Możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem, np. waniliowym. Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz