Poza szprotkami z grilla, w portugalskiej kuchni, najbardziej intrygujące i smakowite są zupy. Jedna z nich to narodowy przysmak, który można zjeść w praktycznie każdej restauracji. Nawet w Mc Donald's! Caldo verde czyli tzw. zielona zupa, jest gęsta, pyszna i pożywna. Idealna na jesienne dni.
- 0,5 kg jarmużu lub kapusty włoskiej
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 1 fioletowa cebula
- 3 ząbki czosnku
- ok. 1 l wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 120 g chouriço lub suszonej kiełbasy czosnkowej/paprykowej
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć
na nią posiekaną cebulę i czosnek. Ziemniaki pokrój w kostkę i dorzuć na
patelnię. Na koniec dodaj pokrojoną w talarki kiełbasę. W ten sposób ziemniaki
przejdą jej aromatem (niektórzy dodają ją na końcu, razem z kapustą). Dodaj szczyptę soli i pieprzu, i podsmażaj chwilę.
Całość przerzuć do garnka i zalej wodą tak
by przykrywała mieszankę. Gotuj ok. 20 minut, aż ziemniaki będą
miękkie. Wyjmij je łyżką cedzakową i rozgnieć lub zblenduj. Z powrotem włóż do zupy.
Następnie dodaj drobno poszatkowaną kapustę. Dodaj pieprz i sól do smaku oraz,
jeśli chcesz zaostrzyć smak, odrobinę papryki chilli. Całość gotuj ok. 10
minut, aż zmięknie.
Portugalczycy podają caldo verde z kroplą
oliwy i jednym plasterkiem chouriço. Jeśli bardzo lubisz smak tej
kiełbasy to zaszalej i podaj z kilkoma plastrami :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz