niedziela, 5 maja 2013

Tarta czekoladowa z truskawkami

Eksperymentalna tarta czekoladowa wyszła i jest całkiem zacna! Co by nie była taka smutna, dla przełamania smaków, wzbogaciłam ją orzeszkami solonymi i truskawkami. Te, choć nie są jeszcze tak pyszne jak powinny, to w połączeniu z ciachem dają radę! Zachęcam do eksperymentu:)



Składniki:
Ciasto:
  • 170 g mąki
  • 30 g kakao
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 4 tabliczki czekolady (3 deserowa, 1 mleczna)
  • 50 g masła
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • garść orzeszków solonych
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g truskawek
Przygotowanie:
Połącz w misce: mąkę, kakao, cukier i sól. Następnie dodaj kawałki schłodzonego masła. Posiekaj razem z mieszanką suchych składników. Na koniec dodaj jajko i zagnieć ciasto na jednolitą kulę. Owiń ją przeźroczystą folią i włóż do zamrażarki na ok. 30 minut. W tym czasie przygotuj piekarnik i formę. 

Piekarnik ustaw na 200 stopni (grzałki - góra/dół). Formę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. 

Po wyjęciu ciasta z zamrażarki rozwałkuj je na posypanej mąką stolnicy. Wyłóż do formy i podziurkuj delikatnie widelcem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15/20 minut.

W tym czasie przygotuj masę czekoladową: masło, czekoladę oraz jogurt rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj jogurt i cukier puder. Całość wymieszaj. 

Po wyjęciu ciasta z piekarnika wysyp na nim orzeszki solone, zalej je masą czekoladową i wstaw do piekarnika na 10 minut (temperaturę zmniejsz do 180 stopni (grzałka dolna). 

Gdy wyjmiesz ciasto odstaw je do ostudzenia. Truskawki przetnij na połówki i ułóż na wystudzonym cieście. Możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem, np. waniliowym. Smacznego!:)