poniedziałek, 14 stycznia 2013

Tarta z gruszkami

Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty więc nie będę trzymać dla siebie przepisów na moje ulubione. Ta, którą prezentuję dzisiaj - z gruszkami i pyszną masą, choć ma sporą dawkę kalorii to, jest warta grzechu. Oj tak!




Składniki:
Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 3 średnie gruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g cukru brązowego
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • 125 ml gęstej śmietany 
  • garść płatków migdałów
Przygotowanie:
Mąkę połącz z cukrem i solą. Następnie dodaj masło i żółtka. Całość wymieszaj, a następnie ugnieć na jednolitą kulę. Ciasto włóż na ok. 30 minut do lodówki.

Po wyjęciu ciasta z lodówki, blat posyp jeszcze odrobiną mąki, powtórnie wygnieć ciasto i rozwałkuj je. Przenieś na wyłożoną pergaminem blachę. Ciasto podziurkuj widelcem i wstaw jeszcze na 15 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni (grzałka góra/dół).

Gruszki pokrój w plastry i skrop sokiem z cytryny. Ułóż na schłodzonym cieście i wstaw do piekarnika na 30 minut.

W tym czasie zabierz się za przygotowanie masy. Jajka ucieraj z cukrem, następnie dodaj cukier waniliowy, a na końcu śmietanę. Dokładnie wymieszaj.

Gdy ciasto się upiecze wyjmij je z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Nie wyłączaj piekarnika, tylko zmniejsz temperaturę do 180 stopni.

Gdy ciasto ostygnie zalej je masą, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30 minut aż masa się zetnie. Uwaga - w połowie pieczenia wyłącz górną grzałkę.


sobota, 12 stycznia 2013

Makowe muffinki z wiśniami i białą polewą

Dzisiaj proponuję pyszne muffinki makowe, w których zakochałam się od pierwszego spróbowania.Wiśnie i chrupiące orzechy idealnie komponują się z masą makową. Całości dopełnia przepyszna polewa z białej czekolady i Malibu. Gwarantuję, że gdy spróbujecie to nie poprzestaniecie na jednej sztuce :)




Składniki:
Ciasto:
  • 400 g gotowej masy makowej (może być z bakaliami)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 białka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wiśni
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
Polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki Malibu 
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo przygotuj papilotki. Z przepisu wychodzi 12 muffinek.

Przygotowanie:

Wiśnie pozbądź pestek i odsącz z soku. Jeśli użyjesz mrożonych, to odpowiednio wcześniej wyjmij je z zamrażalnika i następnie odsącz. 

Masę makową przełóż do miski. Następnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodaj mąkę przesianą przez sitko i wymieszaj. 

Białka ubij na gęstą pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj wiśnie oraz pokruszone orzechy. Całość wymieszaj.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (grzałka góra/dół). Masę włóż do papilotek i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30-40 minut. 

Jeśli będziesz sprawdzać stan babeczek patyczkiem to mogą wydawać się trochę wilgotne w środku, ale to normalne. Po upływie podanego czasu na pewno będą gotowe. 
Po wyjęciu babeczek z piekarnika zabierz się za przygotowane polewy.

Do rondelka włóż kostki białej czekolady, dolej Malibu i dodaj masło. Podgrzewaj przez chwilę ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się roztopią i stworzą jednolitą masę. Polej nią babeczki gdy będą jeszcze ciepłe. Dodatkowo możesz muffinki ozdobić słodkimi posypkami. Smacznego!


czwartek, 10 stycznia 2013

Karnawałowa przekąska - krakersy z łososiem

Prosta do przygotowania i przede wszystkim pyszna przekąska z kilku składników. Idealna na imprezę domową, do kieliszka wina  i miłej pogawędki. Moim gościom zawsze smakuje:)



Składniki:
  • 1 opakowanie krakersów, np. Lajkonik
  • 125 g serka mascarpone
  • pół świeżego ogórka
  • szczypiorek
  • koperek
  • 100 g łososia wędzonego
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:

Ogórka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w drobną kosteczkę. Następnie pokrój szczypiorek i wraz z ogórkiem wymieszaj z serkiem mascarpone. 

Całość dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 

Łososia pokrój w paseczki. Małą łyżeczką nabierz pastę z mascarpone i owiń ją paskiem łososia. Rulonik ułóż na krakersie. Porcje nie powinny być zbyt duże. Mają być na jeden kęs:) Każdą kanapeczkę ozdób listkiem koperku.