piątek, 28 grudnia 2012

Sałatka śledziowa z selerem naciowym

Trochę inna odsłona sałatki śledziowej to czasem miła odmiana dla podniebienia. U nas sprawdziła się w święta więc polecam również umieszczenie jej w sylwestrowym menu :)


Składniki:

  • ok. 250 g filetów śledziowych a'la Matjas
  • 6 łodyg selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 4 łyżki namoczonych rodzynek
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Filety śledziowe wyjmij z zalewy, osusz i pokrój na ok. 1,5 cm kawałki. Łodygi selera naciowego posiekaj drobno, razem z listkami. Obierz jabłko, a następnie zetrzyj na tarce (grube oczka) i skrop sokiem z cytryny. 

Wszystko wymieszaj w misce. Następnie dodaj pestki dyni, posiekany szczypiorek i rodzynki. Dopraw solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

Na koniec przygotuj sos. Oliwę dokładnie wymieszaj z octem oraz miodem. Polej nim sałatkę i wszystko wymieszaj. 

Najlepiej smakuje po kilku godzinach od przygotowania, gdy wszystkie smaki dokładnie się połączą.
Smacznego! :)

niedziela, 23 grudnia 2012

Ciasto bałwan

Przed świętami w sklepach można znaleźć mnóstwo foremek w kształcie, mikołajów, gwiazd, choinek czy bałwanów. Ja skusiłam się na tą ostatnią opcję. Proponuję przygotować w niej proste ciasto z dodatkami. Wykonane według tego przepisu na pewno wyjdzie z formy i będzie miało założony kształt. 


Składniki:
  • 450 g mąki
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 1 łyżka suchego maku
  • 1 łyżka żurawiny
  • kilka orzechów włoskich
Dodatkowo można przygotować słodkie dekoracje i ozdobić swój wypiek by jeszcze bardziej cieszył oczy :)

Przygotowanie:

Do miski wsyp suche składniki, a następnie dodaj do nich jajka, mleko i oliwę oraz dodatki (orzechy włoskie powinny być pokruszone). Całość wymieszaj. Formę wysmaruj oliwą, a następnie wlej do niej ciasto.

Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni, grzałka góra/dół) na ok. 40 minut. 

Ciasto wyjmij z formy, gdy lekko przestygnie i ułóż do góry dnem. Następnie możesz je ozdobić według własnej inwencji lub dać pole do popisu bliskim :)




środa, 19 grudnia 2012

Łosoś w papilotach ze szpinakiem

Propozycja na pyszny i zdrowy obiad dla wszystkich miłośników łososia oraz tych, którzy chcą się z nim zaprzyjaźnić. W przepisie znajdziecie składniki na porcje dla dwóch osób.


Składniki:
  • ok. 300 g świeżego łososia (2 filety lub dzwonka)
  • 1 cytryna
  • 100 g pora
  • kilka listów mięty
  • kilka listków pietruszki
  • 440 g świeżego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 300 g ziemniaków
  • oliwa z oliwek
Dodatkowo przygotuj folię aluminiową.

Przygotowanie:
Pora pokrój na cienkie plasterki. Rozgrzej oliwę, na patelni lub w rondlu z grubym dnem z pokrywą, i smaż pora przez kilka minut na średnim ogniu, aż zmięknie, ale nie zarumieni się. Dopraw solą oraz pieprzem.

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (termoobieg). Z folii wytnij dwa kwadraty o bokach ok. 30 cm. Na folii ułóż plasterki cytryny, a na nich po kawałku łososia. Przykryj go podsmażonym porem, posyp ziołami, a na wierzch polej łyżką jogurtu. 

Zawiń folię na rybie i szczelnie złącz brzegi. Nie owijaj łososia zbyt ciasno, pozostaw wolną przestrzeń wokół niego. Dzięki zebranej tam parze, ryba nie wyschnie. Papiloty ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 14 minut. 

W tym czasie przygotuj szpinak. Na patelnię dodaj świeże liście szpinaku (jeśli jest mrożony to rozmrażaj go na patelni kilka minut), po chwili dodaj: jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, odrobinę soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu. Na koniec skrop cytryną.

Gdy ryba będzie gotowa ułóż ją na talerzu w folii - niech każdy konsument rozprawi się z nią sam :)

Podawaj z ciepłym szpinakiem i ziemniaczkami pieczonymi lub gotowanymi w łupinie. Smacznego!