czwartek, 21 czerwca 2012

Ciasto z truskawkami i kruszonką

Kolejna opcja na truskawki. Tym razem łatwe w wykonaniu ciacho z dużą ilością truskawek i pyszną kruszonką.

Składniki:

Ciasto:
  • 0,5 kg truskawek
  • 200 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
  • 150 g mąki
  • 75 g masła
  • 75 g cukru
Przygotowanie:
Na początku zajmij się kruszonką. W rondelku roztop masło, a następnie dodaj cukier i mąkę. Powoli wymieszaj wszystko i odstaw by ostygło.

Przygotowanie ciasta rozpocznij od ucierania masła z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie dodawaj kolejno po jednym jajku, nie przerywając mieszania. Na koniec przesiej mąkę i proszek do pieczenia ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą.

Teraz rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Ciasto przełóż do tak przygotowanej formy, a na wierzchu ułóż pokrojone truskawki. Całość obficie posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut.
 




wtorek, 5 czerwca 2012

Tarta z truskawkami

Wariacji na temat truskawek można mieć wiele. Moja pierwsza w tym sezonie to pyszna tarta na kruchym spodzie i kremie z mascarpone.


Składniki:
Kruche ciasto:
  • 200 g mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g margaryny do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 200 g jogurtu greckiego
Ponadto przygotuj 0,5 kg truskawek i dżem lub konfiturę truskawkową oraz formę do tarty o średnicy 28 cm i papier do pieczenia.

Przygotowanie:


Przesiej mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodaj kawałki schłodzonej margaryny. Posiekaj ją  na stolnicy razem z mieszanką suchych składników. Na koniec dodaj jajko i zagnieć ciasto na jednolitą kulę. Owiń ją przeźroczystą folią i włóż do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie przygotuj piekarnik i formę. Piekarnik ustaw na 180 stopni (grzałki - góra/dół). Formę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. 

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na posypanej mąką stolnicy. Przełóż ciasto na formę wykładając nim dno i boki. Spód tarty dokładnie podziurkuj widelcem i wstaw jeszcze na kwadrans do lodówki. Przed włożeniem ciasta do piekarnika połóż na nim papier do pieczenia (możesz dla pewności je także obciążyć, np. fasolą). Piecz ciasto przez 15 minut, następnie zdejmij papier i ewentualne obciążenie i piecz jeszcze ok. 10 minut, aż się zarumieni. 
Ciasto studzi się w formie, a ty zabierasz się za robienie kremu. Wymieszaj ser mascarpone z cukrem i brązowym i waniliowy, a następnie dodaj jogurt. Gdy tarta ostygnie, wysmaruj ją delikatnie dżemem lub konfiturą. Następnie wyłóż przygotowany krem. Pokrojone w ćwiartki truskawki ułóż na kremie i włóż ciasto do lodówki. Całość można posypać uprażonymi płatkami migdałów. Wówczas do ciasta dodaj kilka kropli aromatu migdałowego :)